A lisztes berkenyére került idén a fókusz

Az Országos Erdészeti Egyesület az Év Fája Kuratóriummal karöltve 2013 óta teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon szavazhassunk a kedvenc fánkra. Idén a lisztes berkenye lett a győztes.

Németországban 1989 óta minden évben megválasztják az év fáját. Ennek mintájára 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél a Soproni Egyetem vasi kötődésekkel is rendelkező intézetigazgató professzora, dr. Bartha Dénes kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsák meg ezt a mozgalmat. Ennek eredményeként 1996-tól minden évben megválasztják az év fáját. Célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás és ismeretterjesztés. Ez jó alkalom arra, hogy abban az évben az illető fafajról ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelenhessenek meg, s kicsit közelebb hozzák a szakemberekhez és a laikusokhoz a kevésbé ismert fafajokat.

 

1996–2013. között az Év Fája Kuratórium döntött az év fafajáról. A kuratórium tagjai a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának és Faipari Mérnöki Karának oktatói, illetve az Erdészeti Lapok főszerkesztője. A kuratóriumnak jelenleg kilenc tagja van. A kuratórium 2013 óta először javaslatot tesz arra, hogy melyik három fafaj közül lehet kiválasztani az év fáját. Végül pedig az erre létrehozott honlapon zajló nyílt online szavazás dönt.

Ezúttal a lisztes berkenye, a fehér nyár és a kecskefűz közül választhattunk. A szavazást végül a lisztes berkenye, – tudományos nevén a Sorbus aria – nyerte. Nem közismert és nem túl gyakori fafajról van szó. Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcse, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Magyarországon több mint negyven állandósult kisfaját tartják nyilván. Süvölvény berkenye néven is ismert. Az alacsony növésű, laza lombozatú erdőket, erdőszéleket kedveli.

A lisztes berkenye mintegy hat-tizenkét méter magasra megnövő fa. Nevét onnan kapta, hogy a levelek fonákja állandóan fehéren molyhos. Május–júniusban virágzik. Krémszínű-fehér virágait rovarok porozzák be. Skarlátvörös bogyókat hoz, amit számos madár szívesen fogyaszt. Vas megyében például a Kőszegi- hegységben, déli lejtőkön, erdőszéleken találkozhatunk vele.

vissza a hírekhez