Az év fájának választott vénic-szillel bővült a Soproni Egyetem botanikus kertje

Egy vénic-szil fával gazdagodott a Soproni Egyetem Botanikus kertje. Az ültetésnél az „Év fája” -mozgalom elindítója, dr. Bartha Dénes, egyetemi tanár is közreműködött, az öntözésbe pedig a Hunyadi János evangélikus iskola természetismeret-tagozatos diákjai is segítettek.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A kezdeményezést a Soproni Egyetem dendrológus professzora, dr. Bartha Dénes indította útjára, és a mozgalom azóta más fajokra is ráirányította figyelmet. Van már többek között „Év ásványa”, „Év hala”, „Év vadvirága” és „Év emlőse” is. 2013 óta nyílt szavazás útján dől el, hogy a jelölt három hazai fafaj közül melyik viselheti az év fája címet. A versengés túlmutat önmagán: az adott fajok bemutatása mellett azok élőhelyének védelmére is felhívják a figyelmet.

A soproni campust közrefogó Botanikus kert 100 esztendeje létesült. A „Zöld talár” díjas Soproni Egyetem úgy határozott, a közel 3 évtizede indult kezdeményezésnek méltó emléket állít a jubiláló kertben, és ezután minden év márciusában elülteti az év fáját.

2023-ban az „Év fája” a vénic-szil lett. A Kárpát-hazában is őshonos fafaj élőhelyét jellemzően az árterek jelentik, amelyek területe azonban a 19. század óta tartó folyószabályzások és a maradék élőhelyek feldarabolódása, átalakítása miatt lényegesen lecsökkent.  A „szúnyogfának" is nevezett fafaj árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajokat is jól tolerálja. Ártéri fafajként akár a néhány hétig tartó vízelöntést is el tudja viselni. Érdekessége, hogy lombfakadás előtt virágzik, zöldes-vöröses virágait március környékén láthatjuk.


 

A szerdai faültetésen prof. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszöntötte az egybegyűlteket, majd arra biztatta a Hunyadi János Evangélikus Iskola jelenlévő kisdiákjait, hogy felnőtt korukban is ültessenek el minél több fát. 

A Botanikus kertben elültetett egyed Mohácsról érkezett Sopronba, a vizes élőhelyet kedvelő fafaj főbb jellemzőit dr Korda Márton adjunktus ismertette. Az ültetésnél a mozgalom elindítója, prof. dr. Bartha Dénes is közreműködött, az öntözésbe pedig a Hunyadi-iskola természetismeret-tagozatos diákjai is besegítettek. AZ ültetést követően dr. Kalicz Péter egyetemi docens a víz világnapja kapcsán a víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet. 

A campus Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratánál egy információs táblán az összes idei kiemelt természeti értéket is megismerhetik az érdeklődők: az európai őztől a vadgesztenyén át a lápi pócig.

 

vissza a hírekhez