Az idei év fáját is elültették az erdészek a Csónakázó-tónál

A sajmeggyből kinyerhető faanyagot nem sokra tartják, de a terméséből készített pálinkának vannak kedvelői. Ez is elhangzott április 25-én, amikor a Zalaerdő Zrt. képviseletében Rosta Gyula vezérigazgató, Dénes Sándor nagykanizsai polgármesterrel és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakmai látogatásra érkezett dolgozóit reprezentáló Bugán József vezérigazgatóval a Csónakázó-tónál kialakított időspirálba elültette a 2019-es év fájának választott sajmeggyet.
 

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fáját, így hívva fel a figyelmet egy-egy őshonos fafajra. Ezt a hagyományt „hozta le” a dél-zalai városba az egyesület helyi csoportja, mely a Csónakázó-tó melletti parkerdő szélén szervezi meg évről évre a Föld napjához is kapcsolódó faültetést. Az év fáinak csemetéit spirál alakban telepítik el, így született meg az időspirál.

– A sajmeggyet szakmai körökben az úgynevezett harmadrendű fák közé sorolják – magyarázta Rosta Gyula. – Nemes meggy- és cseresznyefajták kiváló alanya, gyönyörű virága van, de szerény mennyiségű és keserű termése, melyet türelmes pálinkakészítők hasznosítanak. Fájából megfelelő vastagság esetén pipa faragható.

A vezérigazgató után Dénes Sándor méltatta az év fája helyi hagyományának ápolását, s beszélt a klímavédelem, valamint a Földünk megóvásának fontosságáról is.

vissza a hírekhez
Szavazzon az ÉV FÁJA 2020-ra!

Kérjük a nem vagyok robot pipát kattintsa le először és csak utána szavazzon!

Tatár juhar (Acer tataricum)

Eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Kecskefűz (Salix caprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza­szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Már szavaztam, tovább az oldalra >>