A mezei juhar faanyagának jellemzése

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Szakmai Kuratórium 2014 évben a mezei juhart (Acer campestre L.) választotta az év fájának. A Nyugat-magyarországi Egyetem Faanyagtudományi Intézetében részletes vizsgálatokat végeztünk e fafaj faanyag-tulajdonságaink feltárására. A tulajdonságok alapján jelöltük meg a lehetséges felhasználási területeket.

A mezei juhar a gyengébb növekedési jellemzők miatt elsősorban tűzifaként hasznosul. Az erdei választékolás során sajnálatos, hogy rönkminőségű, egyenes, hengeres anyagot a mezei juhar esetében csak elvétve találunk. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján eredményesen lehetne felhasználni e fafajt a belsőépítészetben, a parkettagyártásban és más ipari területeken is. Az előnyös esztétikai tulajdonságok alapján faragott és/vagy esztergált termékek is készíthetők lennének belőle. Javasoljuk a 0,8-1,2 m hosszú hibamentes törzsszakaszok feldolgozását is. Az ilyen anyagokból parketták, kisebb bútorok, hangszerek egyaránt készíthetők. A tő közelében az ilyen anyag nagyon gyakran dekoratív, hullámos, fodros rajzolattal rendelkezik. Dísztárgyak, művészi alkotások készíthetők belőle.

A teljes cikkanyag - amely az alábbi képkapcsolóra kattintva olvasható el és tölthető le - az Erdészeti Lapok 2014. novemberi lapszámában jelent meg. - LETÖLTHETŐ PDF

vissza a hírekhez