Időspirált ültettek Zalában az Év Fája mozgalom eddig kiválasztott fafajaiból

A ZALAERDŐ Zrt. idén egy rendhagyó faültetés keretében emlékezett meg a Föld Napjáról. A nagykanizsai Csónakázó-tónál, az egykori favártól keletre a Központ és a Kanizsai Erdészet munkatársai körkörösen, egyfajta időspirált létrehozva ültették el az „Év Fája” eddig kiválasztott fajait, egyebek mellett vadkörtét, magyar kőrist, és az idei évben e címet elnyert házi berkenyét. A fák felismerését tábla segíti, melyen a magyar, illetve a tudományos (latin) elnevezés és az az évszám szerepel, amikor megválasztották az Év Fájának.

Föld napi programal az erdő és a környezet védelmére szerették volna felhívni az emberek figyelmét. Azért ezt a helyszínt választották, mert a Csónakázó-tó és környéke kedvelt kirándulóhely, sokan megfordulnak itt, s bíznak benne, hogy nem csak elmennek majd a fák mellett, hanem szívesen időznek itt, mindeközben védik a terület tisztaságát, és adott esetben utána is néznek, melyik fajra mi a jellemző.

A társaságnak még egy programja zajlott a Föld Napján. Három időpontban a Zalaegerszegi Erdészet szakembere vezette túrán vehettek részt a természet barátai a 3,1 kilométer hosszú zalacsányi tanösvényen, melynek végállomásán emlékfát is ültettek. A megyei szemétgyűjtő akcióhoz a Zalaerdő Lenti erdészete is csatlakozott, az állami vállalat munkatársai és önkéntesei a teljes gazdálkodási terület mellett a térség két fontosabb közlekedési főútvonala, vagyis a 86-os és 75-ös utak, illetve azok környezetének megtisztítását is elvégezték.

vissza a hírekhez